Inovativna industrija

Iako su se prvi oblici trgovanja binarnim opcijama pojavili još ranih 70-ih godina, tek 2008 godine ovo trgovanje je postalo poznato. Čak i nakon toliko godina razvoja, ova vrsta trgovanja još uvek ima neke razlike u svojoj strukturi i zato je novitet koji još treba da se istražuje i testira.

Nije tajna da postoje države širom sveta gde trgovanje binarnim opcijama nije zakonski regulisano. Za razliku od Forex-a gde je već bilo slučajeva hapšenja ilegalnih trgovaca, u oblasti binarnih opcija takvih slučajeva nije bilo. Najverovatnije, razlog je nedostatak odgovarajućeg zakonskog okvira.

Trgovanje – kockanje ili ulaganje?

Još jedno važno pitanje je klasifikovanje ove vrste poslovanja koja se drugačije shvata u svim državama. U razvijenim državama smatraju se oblikom investicije koja se oporezuje i kontrolišu ih odgovarajuće regulatorne agencije:

  • u Americi binarne opcije su pod nadzorom Trgovačke komisije za robu, kao i Komisije za hartije od vrednosti
  • U Australiji kontrolisanje je povereno Australskoj komisiji za sigurnost ulaganja.
  • U Velikoj Britaniji binarne opcije kontrolišu Organi nadležni za finansijsko ponašanje.
  • Kiparska komisija za sigurnost i razmenu hartija od vrednosti nadgleda i reguliše trgovanje binarnim opcijama

Istovremeno, u većini evropskih zemalja binarne opcije se ne smatraju oblikom ulaganja. Umesto toga, smatraju se jednom vrstom kockanja. Shodno tome, ne postoji nadzor i kontrola nad njima.

Zato brokeri koji žele da rade sa binarnim opcijama moraju da poštuju specijalne norme EU Direktive „Uredba o tržištima finansijskih instrumenata“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *