Korišćenje botova u trgovanju

Rad na finansijskom tržištu van berze je složeni proces koji od trgovca zahteva znanje, iskustvo i sposobnost brzog donošenja odluka te konstantno stabilno psihološko stanje. Da bi se uspešno trgovalo binarnim opcijama, potrebna je dobra strategija i malo vremena za analiziranje i biranje optimalnog perioda isteka opcije.

Prednosta trgovanja binarnim opcijama jeste što trgovac zna unapred šta može da dobije ili izgubi nakon određenog vremena. Nema potrebe da beleži dalje promene ponuda niti da radi nešto da smanji rizik ili poveća potencijalnu dobit nakon kupovanja opcije. Potrebno je samo da čeka da istekne određeno vreme.

Složenost procesa zarađivanja novca na binarnim opcijama je u traženju trenutka za ulazak na tržište i uspostavljanje optimalnog perioda kada ugovor može da stupi na snagu. Da bi se maksimalno pojednostavile analize i proces određivanja precizne prognoze, većina trgovinskih strategija, metoda i ideja se automatizira. Trgovci i softver programeri redovno razvijaju automatske softvere koji mogu nezavisno da analiziraju tržište, generišu signale za trgovanje i čak prave ponude.

Nekoliko načina uspešnog poslovanja na tržištu

Korišćenje stručnjaka, savetnika i automatskih trgovinskih sistema počinje odmah nakon što je odgovarajući softver predstavljen na tržištu i nakon što brokeri odobre korišćenje robota prilikom trgovanja.

Trgovac uvek može izabrati najpogodniji metod trgovanja od sledeća tri moguća:

  1. Potpuno nezavisan rad koji podrazumeva da učesnik na tržištu ne koristi nikakva uputstva analitičkih uređaja i sve ponude pravi samostalno. Nedostatak ovog načina trgovanja jeste što zahteva mnogo vremena koje je potrebno za analiziranje situacije idonošenje odluke. Prednost je što trgovac ima punu kontrolu nad procesom svog poslovanja na tržištu.
  2. Korišćenje savetnika. Obično savetnici mogu da rade na dva režima: automatski i poluautomatski. U poluautomatskom režimu trgovac dobija obavesti o najpogodnijem trenutku za pravljenje ponude. Takve obavesti se mogu dobijati putem mejla, SMS-a, ili mogu da se prikazuju na vašem trgovinskom terminalu.
  3. Automatsko trgovanje podrazumeva potpunu zamenu trgovca. Korisnik automatskog sistema treba samo otvoriti račun kod brokera, uložiti novac, instalirati savetnika i pokrenuti ga. Stručnjak analizira tržište i nezavisno pravi ponude.

Osnovna prednost efikasnih botova koji se koriste u trgovanju binarnim opcijama jeste ta što mogu da zarade novac čak i ljudima koji jedva razumeju ideju ponude. Korisnik nema problema sa rešavanjem zadataka vezanih za finansijsko tržište do te mere da čak ne može ni da kontroliše funkcionisanje savetnika i može samo da proveri ulog i povuče dobit. Naravno, robot može da izgubi ceo korisnikov ulog. Da bi se to izbeglo, potrebno je shvatiti sve detalje donošenja odluke savetnika, uraditi odgovarajuće optimiziranje i redovno povlačiti dobit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *